Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Enginar Mevsimi

Yazar: Posted on 0 2

Enginarın tam zamanı. Pazar tezgahlarında yerini aldı bile. Enginar ülkemizde çok yetiştiriliyor. Ana vatanının Antakya olduğu söyleniyor. Fakat her mutfağa  girmiyor. Batı bölgesinde daha fazla biliniyor. Tüketiminin Ege ve Akdeniz mutfağında daha fazla olduğu görülüyor. Enginar tarımı Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak yapılıyor. İtalya, İngiltere ve Fransa da yetiştirilmektedir. Dünya genelinde enginar üreten ülkeler arasında Mısır birinci sırayı almaktadır.

Faydası saymakla bitmeyecek kadar çok olan enginarı mevsiminde bol miktarda tüketmek gerekir. Enginar karaciğeri temizler ve korur. Kötü kolesterolü de düşürdüğü söyleniyor. Ayrıca kansızlığa, gut hastalığına, romatizmaya da iyi geliyor. Kandaki şeker oranını ayarlar. Kalp ve damar sağlığını da korumaktadır. Taze enginar yaprakları da kaynatılarak içildiğinde karaciğer hastalıklarında etkilidir.

Zeytinyağlı ve etli olarak pişirilir. Madem faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok olan enginar için bir tarifte ben vereyim. Pişirip yediğinizde çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar

5 adet soyulmuş enginar

1 kg iç bakla

2 orta boy kuru soğan

1 büyük boy havuç

Yarım su bardağı iç bezelye

Yarım demet dere otu

1 limon

Su bardağından biraz eksik zeytinyağı

1 çorba kaşığı şeker

Arzuya göre tuz

Su

Enginarları altıya bölüp limonlu suya koyun ( kararmaması için )

Baklaların dış kabuklarını ayıklayın. İç kabuklarını bıçak yardımıyla çıkarın.

Havucu üç cm uzunluğunda ince ince doğrayın.

Soğanları küp küp doğrayın.

Soğanı, havucu ve enginarı ve bezelyeyi bir tencereye koyun. Üzerine yağı,yarım limon suyunu, şekeri ve tuzu ilave edip, bir bardak su ile yumuşayana kadar pişirin. (Enginar, bezelye ve havucu daha önceden pişirmemiz’in sebebi enginar ve havucun baklalardan çabuk pişmesi.) Baklaları ilave edin. Bir bardak daha su koyun.Kısık ateşte pişirin. Baklayı koyduktan sonra sık sık kontrol edin ki baklalar dağılmasın. Tadına baktığınızda şeker ve tuzda bir eksiklik varsa damak tadınıza göre oranını siz ayarlayın.  Hepsinin piştiğinden emin olduktan sonra  servis tabağına alın.Ilık hale getirin. Daha önceden yıkayıp kıydığınız dere otunu üzerine serpin. Afiyet olsun.

Arzu Tığlı

 

 

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir