Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Kaliteli Bir Uyku İçin Neler Yapılmalıdır

Yazar: Posted on 0 Etiket Yok 1

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre uzun bir uyku değil, kaliteli bir uykunun önemli olduğu konusunda bulgular var. İnsanların ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu bilinemiyor. Ertesi günün sabahına zinde ve dinlenmiş olarak uyanmak önemli. İyi bir uyku ruh ve beden sağlığı için önemlidir.

Kaliteli ve huzurlu bir uyku için uzmanların önerileri.

Uykuya dalabilmek için ortamın karanlık olması önemlidir. Yatmadan önce bütün perdelerin kapatılması içeriye ışığın sızmasını önler. Uyku arasında kalkma ihtiyacı hissettiğinizde, odanın ışığını yakmaktansa küçük bir gece lambasını kullanmanın doğru olduğu söyleniyor.

Bazı yiyeceklerin içindeki bileşenler yüzünden uykuyu kaçırma özelliklerinin olduğu söyleniyor. Fındık ceviz, gibi çeşitli kuru yemişler ve bazı peynir çeşitleri gibi. Yatmadan yarım saat önce az yağlı yoğurt, süt gibi hafif gıdaların yenilmesi öneriliyor. Fazla yememeğe de özen göstermek lazımdır. Aşırıya kaçıldığında mideyi rahatsız edip yine uyuma zorluğu çekilebiliyor.

Akşam saatlerinde içilen kahve de uykuyu kaçırabilir. Kafein alımının yatmadan bir kaç saat önce bırakılması gerekiyor.

İyi bir uyku için vucut ısısı da önemlidir. Uyku esnasında vucut ısısı düşer, bu yüzden vucudu biraz ısıtmak lazımdır. Serin bir odada yatmak rahat uyumaya yardımcı olacaktır.

Gündüz uykularından kaçınmak gereklidir. Gündüz kısa süreli uyumak insana zindelik verse de gece uyumayı zorlaştırabilir.

Uyumadan önce kullanılan elektronik cihazlar da uykusuzluğu tetikleyebilir. Yatak odasında elektronik cihazların çalışır vaziyette bulundurulması doğru değildir.

Olumsuz düşünceler de uykuya dalmayı engelleyebilir. Uykuya dalmaya çalışırken, iyi anılarınızı, evinizde yapacağınız güzel bir değişikliği ya da bahçenizde yapacağınız düzenlemeleri düşünebilirsiniz.

Gece uyku uyuyamamanın sebeplerinden biri de uyku apnesi olabilir. Horlamaya bağlı bu sorun, nefes yollarını tıkayıp, nefes almayı zorlaştırarak uyku düzenini bozar. Bu durumda yatış şeklini değiştirmenin de işe yaradığı görülmektedir.

Bu öneriler sağlıklı olunduğu varsayılarak kaliteli bir uyku için neler yapılması gerektiğiyle ilgili yol gösteriyor. Uykusuzluğun kökeninde fiziksel veya ruhsal bir hastalığın olup olmadığının uzmanlar tarfından araştırılması gereklidir.

Arzu Tığlı

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir