Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Ramazan Ayı ve Oruç Tutmak

Ramazan ayını ibadet içinde geçirmenizi diler, ramazan ayının bütün milletimiz için hayırlara vesile olmasını dilerim. Mübarek ramazan ayınız kutlu olsun.

Ramazan ay takviminin dokuzuncu ayı, İslam dinine göre kutsal sayılan üç aylar adı verilen ayların sonuncusu oruç ayıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi vardır. Müslümanların kutsal kitabı olan Kur’an bu ayda indirilmiştir. Kur’ana göre bin aydan hayırlı olan ‘ Kadir gecesi ‘ bu ayda kutlanır. İslamın beş şartından biri olan oruç ramazan ayında tutulur. Bu sebepten dolayı Müslümanlar için Ramazan ayı kutsal bir aydır.

Ramazan oruçla birlikte nefislerin  terbiye edildiği, zekat, sadaka ve iftarlarla fakirlerin doyurulduğu, Kur’an okuma, mukabele, teravih kılma, zikir, dua, sevap ve mükafatların arttığı feyz, rahmet ve bereket ayıdır.

Manevi hayatımızda önemli bir yer tutan, rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı, ihtiyacı olanlara yardımların arttığı, sevginin saygının, sabrın ve kardeşliğin güçlendiği, birlik ve beraberliğin pekiştiği Ramazan mübarek bir aydır. Peygamberimiz Ramazan ayıyla ilgili şu sözleri söylemiştir. ‘Bir kimse inanarak ve sevabını yalnızca Allahtan bekleyerek oruç tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.’

Oruç sabahın başlangıcı sayılan tan yerinin ağarmasından, güneşin batışına kadar olan sürede, yani imsaktan, iftara kadar olan sürede ibadet niyetiyle yemekten, içmekten, cinsel ilişkiden nefsi uzak tutmaktır.

Oruç ayı olan Ramazan ayı bir çok hikmeti içinde barındırır. Bir çok kişisel ve sosyal faydaları vardır.Oruç tutan kişi bu süre içinde yeme, içme ve cinsel arzularına karşı koyar. Bu zaman içinde sebat etmesini, azla yetinmesini ve dayanıklı ve sabırlı olmak gibi ahlaki güzelliklere sahip olur. Aç kaldığı süre içinde  yediği nimetlerin kıymetini bilir, yoksulların ne durumda olduğunu düşünerek onlara merhamet eder.

Oruç ibadetinin kabul olması için dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Noksansız oruç bütün vücudun katılımıyla gerçekleşir. Oruç ibadeti yapan kişi midesini yemekten, içmekten koruduğu gibi, yalan söylemekten, kötü sözler sarf etmekten, dedikodudan uzak durmalıdır. Harama göz çevirmemeli, insanlarda kusur aramamalıdır. Dedikodu ve boş sözler dinlememeli. Güzel düşünceler içinde olmalıdır. Oruç ibadeti yapanların bilmesi gereken, vücudunuzdaki bütün uzuvlarınızla oruca katılmayı başaramazsanız oruç ibadeti istenilen amaca ulaşmamış demektir.

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir