Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Göz Kuruluğu Körlüğe Sebep Olabilir

Uzun süre ekrana bakmak, klimalı ortamda uzun süre kalmak ve uyku düzensizlikleri gözde kuruluğa sebep olabiliyor. Uzmanlar bu durumun ciddiye alınmadığında körlüğe yol açabileceği konusunda uyarıyorlar.

Göz kuruluğu bilgisayarda uzun zaman harcanması, sigara kullanımı, uyku düzensizlikleri, kontak lens kullanımı gibi sebeplerden dolayı artık çok genç yaşlarda bile görülüyor. Göz kuruluğunda tedavide geç kalındığı durumlarda körlüğe kadar ilerleyebilecek ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Bilgisayar başında olan kişilerin gözyaşlarını iyi korumaları ve gözü ıslak tutmaları gerekmektedir

Kuru gözün belirtileri nelerdir

Gözlerde kızarıklık acıma batma, bulanık görme yapışma takılma hissi ve aşırı sulama gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Bu gibi sıkıntılar gün boyunca sürüyor, günlük yaşantınızı olumsuz etkiliyor ve uykunuzu aldığınız halde şikayetleriniz hala devam ediyorsa bir göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.

Göz kuruluğu neden oluyor

Göz yaşının gözleri temizlemek, nemlendirmek ve beslemek gibi önemli görevleri vardır. Gözyaşı fonksiyonlarını yerine getiremeyince gözler mikroplara açık hale geliyor ayrıca kuruyan korneada damarlanma başlıyor. Şeffaf olması gereken kornea dokusu bulanıklaşıyor ve körlüğe kadar gidecek sorunlara sebep olabiliyor. Yaşlandıkça gözler kuruyor. Menopoz sonrasında kadınlarda kuru göz sorunu daha sık görülür. Göz kuruluğu üç sebeple ortaya çıkıyor.

Diyabet, romatolojik hastalıklar ve A vitamini eksikliği nadiren de olsa gözyaşı miktarının azalmasına yol açıyor. Klima nem oranının yüksek olması, sigara dumanı, mutfak ortamı, bilgisayar ve radyoterapi göz yaşı kalitesini düşürüyor. Bu da göz yaşı miktarının yetersiz kalmasına sebep oluyor.

Kimyasal yanıklar, travmalar, kornea hastalıkları kornea yüzeyini bozuyor. Buda göz kuruluğuna sebep oluyor.

Göz kapağının yaşa bağlı deforme olması, tiroit hastalığına bağlı göz fırlamasının artması da göz kuruluğuna sebep oluyor.

Gözlerin kurumaması için ne yapmalıyız

Sigara içilen ortamda bulunmayın, klimanın çıkardığı havanın direk gözünüze gelmemesine dikkat edin. Kaliteli ve yeteri kadar uyuyun. Bilgisayar başında vaktinizi fazla harcamayın. Bilgisayarla ilgili bir iş yapıyor ve yoğun çalışıyorsanız, aralıklarla gözünüzü kırpın veya koruyucu içermeyen suni gözyaşı damlalarıyla gözlerinizi nemlendirin ve arada bir gözlerinizi kapatarak dinlendirin. Gözyaşı bezlerinin işlevini etkileyen bir hastalığınız varsa gerekli tedaviyi yaptırın.

Kuru göz hastalığının tedavisi mümkündür. Çeşitli ilaçlardan yararlanılarak göz yaşı üretimi artırılıyor. Ameliyatta uygulanan yöntemler arasındadır.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir