Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Kemik Erimesi Nedir, Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Halk arasında osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi kemik kalitesi ve kemik yoğunluğunun azalarak bu nedenden dolayı kırık riskinin artmasına sebep olan bir hastalıktır. Kadınlarda bu hastalığa yakalanma olasılığı erkeklere oranla daha fazladır. Özellikle menapoz sonrası vücuttaki östrojen hormonunun azalmasıyla bu ihtimal daha da artar. Östrojen hormonunun azalması kadınlarda kemik erimesinin ana nedenidir. Kemik erimesinde genetik faktörlerde etkilidir. 60 yaş üzeri olmak, sigara kullanmak, fazla alkol tüketmek, hareketsiz bir yaşam, uzun süre yatak istirahati yapmak, düşük kalsiyumlu gıdalarla beslenmek ve kemik kaybına yol açtığı bilinen bir ilaç kullanmak osteoporoz açısında risk teşkil etmektedir. Önlemler alındığı taktirde kemik erimesi önlenebilir bir hastalıktır.

Kemik erimesinin belirtileri

Bel ve sırtta ağrı kemik erimesinin belirtilerinden biridir. İleri zamanlarda boyda kısalma, sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma, omurgada, el bileğinde, kaburgada ve kalça kemiğinde kırıklar oluşması gibi.

Kemik erimesinden ( osteoporozdan ) korunmak için ne yapmalı?

Kemik erimesinin önlenmesinde kalsiyum çok önemlidir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. 65 yaşa kadar ve sonrasında doktorun önerdiği dozda kalsiyum alınmalıdır. Kalsiyum kadar D vitamini almakta önemlidir. D vitamini almak için güneşten yararlanılabilinir. Her gün 15 dakika kol içlerini ve dizleri güneş ışığına tutmak faydalı olacaktır. D vitamini ihtiyacını günde bir bardak süt içerek sağlayabiliriz. Eğer süt sevmiyorsak yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yada yeşil yapraklı sebzeler, deniz ürünleri yada badem gibi besinleri tüketerek günlük D vitamini ve kalsiyum ihtiyacını karşılayabiliriz. Çok fazla tuz tüketmekte vücutta kalsiyum kaybına dolayısıyla kemik kaybına sebep oluyor. Bu nedenle tuz alımını azaltın günde 5 gramdan fazla tuz tüketilmemeli.Uzmanlar  posalı gıdaların içinde bulunan bir maddenin kalsiyum emilimini engellediğini  söylüyor ve posalı gıdalarla kalsiyum içeren gıdaların birlikte tüketilmesi konusunda uyarıyorlar.

Kemik sağlığını korumaya yardımcı gıdalar.

Günde bir bardak süt mutlaka içilmelidir. Süt kalsiyum, protein A, E,D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demirden zengindir.

Kayısı tüketilmeli. Kayısı yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir.

Maruldaki kalsiyumun sütteki kalsiyumdan daha fazla olduğu söyleniyor. Bol miktarda tüketmelidir.

Beyaz kuru soğanda bulunan bir birleşimin kemikleri güçlendirdiği ve kemik erimesini önlemede faydalı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur. Yaşlılıkta olan kemik erimesi hastalığına karşı en etkili ilacın soğan olduğu belirtiliyor.

Hurmanın içerdiği bol fosfor ve kalsiyum da kemikleri güçlendirerek, kemik erimesini önlemeye yardımcı oluyor.

Kemik erimesi meydana geldikten sonra tedavisi oldukça güçtür. Erken teşhisle koruyucu tedavi uygulamak gerekmektedir. Hastalığı önlemek için hareketli bir yaşam, dengeli bir şekilde beslenmek kemik kırıklarını önlemek için düşmelere karşı önlemler alınmak lazımdır. Kemik erimesi kadınlarda daha çok görülse de, 50 yaşından sonraki erkeklerinde yüzde 25’inde de kemik erimesi görülmektedir. Erkeklerinde bu konuda dikkatli olması gerekmektedir.

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir