Pırasa mineraller ve vitaminler açısından zengin bir sebzedir. Yeşil yaprakları, günlük lif ihtiyacının neredeyse %7’sini karşılar. Ayrıca antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkiye de sahiptir. Pırasa kolesterolü düşürür ve nitrik oksitin serbest bırakılmasını sağlayarak damar sertliğini engeller. Ayrıca trombosit pıhtı oluşumunu engelleyerek koroner arter, damar hastalıkları ve felç riskini azaltır.Pırasada büyük ölçüde A vitamini bulunur. Akciğer kanseri ve ağız kanseri riskini düşürür. Kansızlığa iyi gelir.
Pırasa C ve K vitaminleri açısından da zengin bir sebzedir. K vitamini en çok pırasada bulunur, 100 gram pırasadaki K vitamini, günlük ihtiyacın %172’sini karşılar. K vitamini, kemik sağlığında çok önemli bir yere sahiptir. Beyindeki nöronların hasar görmesini engelleyerek. Alzheimer hastalığının tedavisinde yok sayılamayacak derecede rol alır.
Pırasa B vitamini, demir, bakır, manganez ve kalsiyum gibi temel mineralleri de bol miktarda içerir. Kuersetin içeren pırasa tam bir anti-oksidandır. Tüm yeşil yapraklılar gibi pırasa da folik asit, niasin, riboflavin ve tiamin gibi birçok hayati vitaminler bulunur.
Pırasa, oldukça düşük kalorili bir sebzedir. 100 gram pırasada sadece 32 kalori bulunur ve bu yüzden de diyet menülerinin vazgeçilmezidir. Mevsiminde bol bol tüketilmesi gereken bir sebzedir.
DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.