Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyetinin dönüm noktalarından biridir. Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve ‘ Gençlik ve Spor Bayramı ‘ olarak kutlanan 19 Mayıs tarihini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul-Samsun yolculuğunu hatırlayalım.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin  önemli olaylarından biri Atatürk’ün Samsun’a ayak basışı dır. Türk Milleti birinci dünya savaşı sonrası kötüleşen koşullar için çare ararken büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak kurtuluş yolunu açtı. Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayıp Samsunda biten yolculuğu kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışıyla başlatmasından anlaşılmaktadır.

Atatürk’ün beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 Cuma öğleden sonra ‘Bandırma’ adındaki eski bir vapurla Galata rıhtımından ayrılır. 17 Mayıs Cumartesi günü Bandırma vapuru İnebolu’ya varır.18 Mayıs Pazartesi günü beklenen yolculuğun sonu gelir. Yolcular Kalyon Burnu denilen yerden iskeleye çıkarlar.

Atatürk İstanbul dan başlayıp Samsun da sona erecek yolculuk sırasında görevli bir askerdi fakat Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk’ün Samsun da gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontuslular sokaklarda kol geziyordu. Halkın can güvenliği yoktu. Samsunda kaldığı süre içinde hep bunları düşündü. Vapurdaki uykusuz geceler sona ermişti ancak burada uykusuz geceler başlamıştı. O’nun ve o’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça bu engeller aşılamaz değildi.

Bu yolculuk Türk Milleti için dönüm noktası ve kurtuluşun başlangıcıydı. Milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun da Anadolu topraklarına ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi sebebiyle 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.

Atatürk’ Gençler ! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış gençlere bırakacağımdan dolayı memnun ve mesudum’ derken Türk gençliğine olan güvenini anlatmıştır.

Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında yaşanan zorlukları göz önünde bulundurarak 19 Mayısları Atatürk’ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkarak kutlamalıyız.

19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir