Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Domatesin Sağlığa Faydaları

Mutfaklarımızda önemli bir yere sahip olan domatesi yaz aylarında yemeklerde ve salatalarda severek tüketiyoruz. Seralarda yetiştirilmesine rağmen kış aylarında da  tüketilmektedir. Yaz aylarında taze olarak kullandığımız domatesin konservesi de yapılmaktadır. Konserve olarak saklanan domatesin tazesinden fazla bir farkı yoktur. Yemeklerimize tat vermek için kullandığımız salçanın ana maddesi de domatestir.

Bir çok vitamini ve mineralleri içinde barındıran domatesin kanserden koruyucu etkisi vardır. Vitaminler ve koruyucu mineraller asıl domatesin kabuğunda bulunmaktadır. Domatesin  A, C , E ve K vitamini bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca folik asit miktarı bakımından da oldukça zengindir. Domatese kırmızı rengini veren likopen aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Likopen vücudumuzda üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Domates başlıca likopen kaynağıdır. Domates tüketen kişilerde kanser ve kalp hastalıkları riski azalmaktadır. Domates cilde ve saçlara faydası olan bir besindir. Domates pişirildiğinde C vitamini oranında azalma, likopen oranında artış görülür.

Domatesin sağlığa faydaları

Domatesin çekirdeği kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi ve felce karşı koruyuculuk sağlar.

Domateste kolesterol yoktur. İçindeki likopen ve C vitamini kötü kolesterolün damar duvarlarına yapışmasını engeller. Günde bir tane domates yemekte fayda vardır. Kolesterolü düşürür.

İyi bir lif kaynağıdır. Mide ve bağırsakları düzenli bir şekilde çalıştırarak kabızlığı önler.

Domatesin kalori içeriği çok düşüktür. Fazla miktarda yenildiğinde bile kalori ve yağ alımı çok düşük olacaktır.

İçinde bulunan C vitamini sayesinde nezle ve gribe karşı koruyucudur.

İçinde bulunan beta karoten maddesi sayesinde yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önler. Domates içeriğinde fazla miktarda su barındırır, bu sayede sık idrara çıkılarak vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.

Domates kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Eklem iltihabı nedeniyle ağrı sorunu olanlar domates tükettiklerinde ağrıları azalır.

Domates ayak nasırlarına iyi gelir. Bir domatesi ikiye bölüp çekirdekli kısmını nasırın üzerine gelecek şekilde bağlayıp ertesi sabah açtığınızda nasırın söküldüğünü göreceksiniz.

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir