Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Kinoanın Sağlığa Faydaları ve Kinoa Salatası Tarifi

Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve bütün Avrupa ülkelerinde tüketilen Kinoanın ülkemizde tüketimi yaygın değildir. Kinoa yenilebilir, tahıla benzeyen fakat buğdaygillerden olmayan, ıspanak ve pancar ailesinden bir bitkidir. Kinoanın siyah, kırmızı ve beyaz olmak üzere üç çeşidi vardır. Besin değeri çok yüksektir. Aminoasitler, kalsiyum, demir ve A,B,C,D ve K gibi deredeyse bütün vitaminleri içinde barındırır. Kinoa et kadar protein ve sütten daha fazla kalsiyum içerir. Kolesterol içermez, az yağlıdır. Sindirimi kolaydır. Bu yüzden çocuklarda tüketebilir. Mutfaklarımızda pirinç, bulgur, mercimek gibi kinoa da tüketmemiz gerekiyor. Salatalara, kısır, çorba ve yoğurda ekleyerek, pilavını yaparak kullanabilirsiniz.

Kinoanın Faydaları

Kinoa hayvansal proteine sağlıklı bir alternatiftir. Kinoa yüksek lif içerir kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesini düşürür.

Kinoa yüksek miktarda potasyum içerir. Potasyum hipertansiyonu önlemede etkili bir mineraldir.Kalp krizi riskini azaltır.

Kan basıncının dengelenmesini ve düşük kan basıncını muhafaza etmek için yüksek sodyum içeriği barındırmaktadır.

Kinoa glüten içermez, çölyak hastaları ve glütensiz diyet programı uygulayanlar kinoa tüketebilirler.

Lif ve protein açısından zengindir. Glisemik endeksi düşük bir besin olduğu için diyete uygundur. Tok tutucu özelliği sayesinde az yiyerek doymanıza ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur.

Yüksek miktarda B2 vitamini içerir. B2 metabolizmayı düzenler ve hücrelerde eneji üretimine yardımcı olur.

Demir içerir. Demir alyuvarları sağlıklı tutmak, hemoglobin oluşumu ve hücrelerin oksijen taşıması için gereklidir.

Kinoa içerdiği lizin aminoasit sayesinde kasları güçlendirir, gevşetir spor sonrası kas ağrılarını giderir.

Kinoa nasıl tüketiliyor

Kinoa pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılıyor. Kinoayı pişirmeden önce ya bir kaç saat önce suda bekletebilirsiniz kısa sürede pişer. Yada iyice yıkarsınız sonra pişirirsiniz. Her iki şekilde de 15 dakikada pişer. Ara öğünlerde yoğurtla karıştırabilirsiniz tok tutar.

Kinoa Salatası Tarifi

1 su bardağı kinoa

1.5 bardak su

3 yeşil biber

yarım demet maydanoz

3 adet taze soğan

4-5 yaprak kıvırcık

1 salatalık

1 domates

Arzuya göre tuz, acı pul biber

Yeterince taze limon suyu, sızma zeytin yağı

Kinoayı güzelce yıkayın.Üzerine çıkacak kadar su koyarak yarım saat ıslatın. 1.5 su bardağı suyla kinoayı yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanınca fazla suyu kalırsa süzüp kenara alın. Soğumadan tuzu, pul biberi limon suyunu ve yağın bir kısmını koyarak karıştırın. Yeşil biberi, salatalığı, taze soğanı ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Maydonozu ve kıvırcık yapraklarını ince ince kıyın. Hepsini derin bir kaba alın harmanlayın. Kinoa soğuyunca yeşilliklerin üzerine dökün karıştırın. Zeytin yağının kalan kısmını üzerine dökün. İsterseniz üzerine nar taneleri koyabilirsiniz. Servis tabağına alıp servis yapın. Afiyet olsun.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir