Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Bezelyenin Faydaları

Bezelye yağsız düşük kalorili karbonhidrat, C vitamini ve lif kaynağıdır. Kolesterol içermez iyi bir protein kaynağıdır. Bir çok mineral ve vitamin içermesi ve lifli yapısı sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklardan korur. Bezelye mevsiminde tüketildiğinde çok faydalı bir besindir. Kilo vermek istiyorsanız düşük kalorili yiyeceklerle kilo almamayı sağlayabilirsiniz. Düşük kalorisi nedeniyle bol bol tüketeceğiniz bezelyeyle kilo verebilirsiniz.  Yarım bardak pişmiş bezelye 36 kaloridir 6 gr karbonhidrat 2.4 gr. lif ve 40 mg C vitamini içerir. 40 mg. C vitamini demek günlük C vitamini ihtiyacının yarısı demektir. Bezelye vücudumuza gerekli olan bir çok temel besin değerlerini içerir. Bezelye ayrıca pürin denilen bir madde içerir. Pürin parçalandığında ürik asit yapımına neden olan bir maddedir. Aşırı ürik kristaller böbreklerde, eklemlerde birikerek gut denilen bir hastalığa neden olabilir yada bu durumu dahada kötüleştirebilir. Börek rahatsızlığı ve Gut hastalığı olan kişilerin bezelye tüketmeleri tavsiye edilmemektedir. Bezelye tüketimi konusunda doktorlarından bilgi almaları önerilir.

Bezelyenin faydalar

Bezelye diğer sebzelere oranla iki, katı protein içerir. Yüksek miktarda protein içerdiği için ete alternatif olarak gösterilmektedir.

Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

Kalori açısından düşük değerlere sahip olan bezelye kilo vermek isteyenler için faydalıdır.

Bezelye antioksidanlar özellikle C vitamini içermesi sayesine kanseri vücudumuzdan uzak tutar.

Bezelye yüksek lif içerir. Kabızlık şikayeti olan kişilerin tüketmelerinde fayda vardır.

Bezelye kemik sağlığı için çok önemlidir. İçerisindeki kalsiyum ve potasyum ile kemik gelişimine katkı sağlar.

Bezelye yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Bezelye kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan demiri sağlar.Demir eksikliği kansızlık , yorgunluk ve bağışıklık fonksiyonlarının azalmasına sebep olur.

Bezelye antioksidan açısından zengindir. Bazı kanser çeşitlerini önlemede yardımcı olabilir.

B6 vitamini ve folik asit için iyi bir kaynaktır. Folik asit kemik sağlığını korumaya, yağların sindirimini artırmaya faydalıdır. Kadınlarda sağlıklı bir gebelik için de çok önemlidir.

Beyindeki nörolojik hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

Yaşlanma karşıtı bir besindir. Anti aging özelliği vardır.

Spor öncesinde veya sonrasında alınması gereken besinlerden biridir. 100 gramında 14.7 gram protein vardır. Buda çok idealdir.

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir