Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

1 Mayıs İşçi Bayramı

Yazar: Posted on 0 Etiket Yok 0

Dünyada birlik dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramı bu gün kutlanıyor. Bütün işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü kutlu olsun.

Amerika Bileşik Devletlerinin Chicago eyaletinde işçilerin 1 Mayıs 1886 da günde 8 saat çalışılması için başlattığı mücadele 1889 da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının Paris Kongresinde işçilerin ortak bayramı olarak kabul edildi. Fransız işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada ‘ Birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasına karar verildi. Zamanla günde 8 saat çalışılmasını bir çok ülke resmen kabul etti. Böylece 1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

Osmanlı devletinde ilk kez 1911 yılında kutlandı. Selanikte pamuk, tütün ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbulda 1 Mayıs ilkkez 1912 yılında kutlandı. 1. Dünya savaşı ve Kurtuluş savaşlarının ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra 1921 de kutlandı. 1 Mayıs 1923 te ilk kez resmi olarak kutlandı. Fakat 1924 yılında kutlamalar yasaklandı. 1925 yılında çıkan ‘Takrir-i Sukün’ yasasıyla 1935’e kadar yasaklandı. 27 Mayıs 1935 de 1 Mayıs Bahar bayramı olarak kabul edildi. Uzun yıllar kayda değer kutlamalar yapılmadı. Yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk açık 1 mayıs kutlamaları 1975 yılında tepe başında yapıldı.Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları tarafından Taksim meydanında 1976 yılında geniş kapsamlı bir kutlama tertip edildi.

Tarihe kanlı 1 mayıs olarak geçen 1977 de yapılan 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen kutlamada Intercontinental oteli ve sular idaresi binasından ateş açıldı. İnsanlar panik halinde Kazancı yokuşuna kaçarken izdiham sonucu 34 kişi öldü, 136 kişi yaralandı. Daha sonraki kutlamalar için Taksim meydanı bir simge haline geldi. Şu anda Taksim meydanında 1 Mayıs kutlamasına izin verilmiyor.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra Milli güvenlik konseyi 1 Mayıs işçi bayramını milli bayramlar arasından çıkardı. Uzun yıllardan sonra 2009 yılında tekrar ‘Emek ve Dayanışma Günü ‘ olarak resmi tatil ilan edildi.

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir