Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Paskalya Bayramı

Paskalya dünyada yaşayan bütün Hristiyanların kutladığı en büyük dini bayramlarıdır. Paskalya Hristiyan inancına göre İsa’nın çarmıha gerildikten sonra dirilip göğe yükseldiği gün olarak tanımlanır. Muhtemelen Paskalya kelimesi İbranice Pesah’dan geliyor. Paskalya baharın ilk dolunay günü başlıyor. Dolunayı takip eden ilk pazar günü de Hristiyanlarca kutlanıyor. Hristiyan bayramı Yahudiler’in en büyük bayramı hamursuzla aynı zamana denk geliyor. Hz İsa’nın öldürülmesi Hristiyan kaynaklarına göre şöyledir. Yahudilerin içinde doğan Hz İsa hamursuz bayramı için Kudüs’e gider. Ahaliden büyük ilgi görür. Artan bu ilgiden  Roma valisi ve bazı Yahudi dini liderler rahatsızdır. Para karşılığı havari Yahuda İşkaryot kalabalığın içinde Hz İsayı öperek onun kim olduğunu Roma askerlerine gösterdi. Batıda bu öpücüğe ‘yahuda öpücüğü’ deniliyor.

İsa ihaneti ve başına gelecekleri sezdiği için on iki havarisini paskalya pazarından önceki perşembe akşamı son akşam yemeği için topladı. Onlara başına gelecekleri anlattı. Bu yemek Hristiyan aleminde ‘son akşam yemeği’ olarak geçer. Paskalyadan önceki cuma İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak gördükleri için Hristiyanlar için kutsaldır.

Kutsal cumada Hristiyanlar, kırmızı et et yememe, eğlenmeme, alkol almama orucu tutarlar. Hristiyanlar arasında yumurta da yasak yiyecekler arasındadır.

Perhiz döneminden sonra Hristiyan inanışına göre iyi çocuklara için tavşanın getirdiğine inanılan yumurtaya ‘Easter bunny’ adı verildi. Bu sebeple paskalya günü İsa’nın kanını ifade eden kırmızıya boyanmış yumurtalar dağıtılır. Bazı yumurtalar baharın gelmesini temsilen yeşile boyanır. Süslemeli yumurtalar dağıtılır. Bende süslediğim ve hediye ettiğim yumurtaların resmini sizler için paylaşıyorum.

Bu gün dünya Hristiyan alemi Paskalya bayramını kutluyor.

Ülkemizde yaşayan Hristiyan  vatandaşlarımızın Paskalya bayramını kutluyorum.

 

 

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir