Mis gibi kokusunu içimize çekerek, sıcacık bir kahve ile güne başlamak ne kadar keyiflidir değil mi? İçindeki kafein sayesinde güne zinde başlamamıza da etkisi de var tabiki.
Günümüzde keyifle tüketilen Türk kahvesinin yararları pek çoğumuzca bilinmese de, Anadolu insanı yüzyıllardır kahve tüketmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türk kahvesi içmenin sağlığımıza çok faydasının olduğu söyleniyor. Kahve içen kişilerin hastalıklara yakalanma riski, kahve içmeyen kişilere oranla daha düşüktür. Faydasının yanında, zararlarınında olduğu Türk kahvesine bir bakalım.
Kahve karaciğer sağlığını korur. Yapılan araştırmalara göre günde içilen üç fincan kahve tüketenlerin, karaciğer hastalıklarına yakalanmaları % 80 oranında daha düşüktür.
Dünyanın en yaygın hastalıklarından biri olan kanserden, hergün bir fincan içilen kahvenin koruduğu söylenmektedir. Özellikle karaciğer kanserine karşı % 40 oranında ve bağırsak kanserine % 15 oranında yakalanma riskini azaltır.
Kalp sağlığını korur. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, özellikle kahve tüketen kadınların, tüketmeyenlere oranla kalp hastalıklarına yakalanma riski % 20 azalır. Yinede kalp hastaları ne oranda kahve tüketmeleri gerektiğini, doktorlarına danışmalıdırlar.
Kahve antioksidandır. Cilt yaşlanmasını geciktirir.
Zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır, zihni açar.Parkinson hastalığı bunların arasındadır.
Bronşları açar, solunum yolu iltihaplarını giderir.
Kahve çekirdeğinin içindeki asitler, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
Kahve mutlu eder.Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır. Kahve içmeyenlerin, içenlere oranla depresyona girme riski on kat fazladır.
Yapılan araştırmalara göre kahve içenlerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riski, içmeyenlere oranla % 65 daha düşüktür.
Kahve metabolizmayı hızlandırıp, zayıflamaya yardımcı oluyor.
Günde içilen iki fincan kahve, genetiğe bağlı meme kanserine yakalanma riskini geciktirir.
Kahvenin yararlarının yanın da zararları da vardır.
Aşırı kahve tüketimi içerdiği kafein sayesinde kalp ritmini bozar.
Yapılan testlerde , yüksek miktar da kahve tüketimi tansiyonu hızla yükseltir.Fakat kronik bir şey olmadığı kanıtlanmıştır.
Migreni tetikleyen uyarıcıların arasındadır.
Kafeinin anne karnındaki bebeğe zarar verdiği bilinmektedir. Uzmanlar, hamilelerin günlük kafein tüketme miktarının 300 mg’mı geçmemesi gerektiğini belirtiyor.
Kahvenin, vucuttaki suyu azalttığı bilinmektedir. Bu yüzden, kahve ile birlikte bir bardak su verilir.
Yazıdan anladığımız kadarıyla, her şeyin azı karar çoğu zarar. Türk kahvesini de kararında tüketip faydasından yararlanalım.
Biz yine konuklarımız geldiklerin de, akşamları yemekten sonra eşimizle karşılıklı, keyifle birer fincan kahve içip muhabbet etmeyi ihmal etmeyelim.
Gönül ne kahve ister, ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane.
Sağlıkla,
DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.