Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.
[mc4wp_form id="4890"]
Zapisz Zapisz

Dünya Tiyatrolar Günü

Yazar: Posted on 0 Etiket Yok 3

Bugün  her yıl 27 Martta kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü. Dünya tiyatrolar günü , dünyada 55 yıldır baharda kutlanıyor.Tiyatro dilimize, İtalyanca’daki ‘teatro’ sözcüğünden geçmiştir. Tiyatro oyuncular tarafından, duyguların ve olayların konuşmalar ve hareketlerle sahne ortamın da seyircilere sergilenmek amacıyla hazırlanmış gösterilerdir.

Tiyatro eski Yunanda ‘ agora ‘ adı verilen meydanlarda sergilenmiştir. Oyunlar ilgi görüp tiyatro yazan şairler ortaya çıktıktan sonra ‘ amphitheatron ‘ denilen büyük basamaklı sahneler yapılmıştır. 20. yüzyılda yeniden yapılandırılan bu çeşit tiyatrolara Anadolunun bir çok yerinde rastlanmaktadır.Bu tiyatrolara en iyi örnek Antalya’daki Aspendos Antik Tiyatrosudur.

Türk tiyatrosu, Türklerin Orta Asyadaki dönemlerin de bir takım törenleri ve taklit gösterileriyle başlamıştır. Tiyatro sanatının gelişmesi,Türkler’in Anadoluya gelmeleri ve İstanbul’u fethedip, İstanbul’u başkent yaptıktan sonra daha da hızlanmıştır. Bu dönemden sonraki Türk  tiyatrosu geleneksel tiyatro ve batı etkisi altında gelişen tiyatro olarak ele alınabilir.

Cumhuriyet’in ilanı tiyatro’nun, önemli bir başlangıç yapmasına yetmiştir.1923 yılı, tiyatro için bir dönüm noktasıdır.Tiyatromuzun en önemli sorunu olan kadının sahneye çıkamamasıydı.  Atatürk’ün yüreklendirmesiyle ortadan kalkmış ve Ankara hükümeti tiyatroya destek vermiştir

Tiyatro’nun gelişimi Ankara hükümeti ve Atatürk’ün çabalarıyla sürdürüldü. Atatürk Devlet Konservatuarı kurulmasını gönülden istedi. İstanbul’ da ilk devlet konservatuarı kuruldu. Başına Muhsin Erğtuğrul getirildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlıda olduğu gibi oyunlar aynen batıdan alınıp aktarılmıştır.

Dünya Tiyatro Günü sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi iletişime geçmek, insanlar arasındaki anlayış ve barışı artırmak için bir fırsattır.

Tüm Tiyatro Sanatçıları’nın Dünya Tiyatrolar günü kutlu olsun.

Hoşçakalın.

 

Henüz Yorum Yapılmamış.

DÜŞÜNCELERİNİZİ PAYLAŞIN.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir